Inspirație

Motive pentru care este necesară o baie accesibilă

Text de: Patricio Martínez și Maximià Torruella. PMMT Arquitectura. Barcelona

La un moment dat în viața noastră, este posibil să ne aflăm cu toții într-o situație care ne împiedică să accesăm pe deplin spațiul din jurul nostru. Poate fi din cauza unei accidentări sau din alte motive; poate fi vorba de o deficiență temporară sau permanentă. Poate fi la începutul sau la sfârșitul vieții, dar în orice caz, existența unei băi accesibile poate fi crucială.

 

Când vorbim despre dizabilitate sau accesibilitate, ne gândim imediat la utilizatorii de scaune cu rotile sau la persoanele cu deficiențe de vedere. Dar există milioane de oameni care, fără a avea o dizabilitate recunoscută, sunt afectați în viața lor de zi cu zi de un anumit tip de limitare temporară sau permanentă în utilizarea mediului în care trăiesc. Copiii, femeile însărcinate, persoanele supraponderale sau persoanele în vârstă suferă adesea din cauza dezechilibrului dintre mediul construit și nevoile lor. Dar nu persoana are o dizabilitate, ci mediul înconjurător este cel care creează un handicap.

 

Cu toate acestea, așa cum își amintesc aceia dintre noi care au trăit pe vremea valizelor fără roți, designul unui anumit produs este extrem de important. În multe cazuri, o modificare minoră este tot ce este nevoie pentru a face un produs de zi cu zi mai util și mai ușor de manevrat. Uneori, o mică ajustare a formei, materialului, culorii, dimensiunii sau funcției unui produs poate face ca acesta să devină mult mai accesibil pentru utilizatorii care, altfel, nu l-ar fi putut utiliza sau nu ar fi putut să o facă confortabil. Acest lucru este deosebit de evident în baie, unde autonomia personală devine mai importantă. Este necesar să se aleagă cu atenție elementele de baie pentru a crea un spațiu cu o adevărată accesibilitate universală.

Lavoarele oferă o accesibilitate suplimentară datorită unui prea plin de siguranță și a unor polițe care oferă o mai mare stabilitate pentru utilizator. Și, pentru că persoanele cu deficiențe de vedere sau mobilitate redusă pot întâmpina dificultăți în utilizarea cu precizie a anumitor baterii, o baterie monocomandă sau una touchless activată prin intermediul unui senzor de mișcare le poate ajuta să depășească aceste obstacole prin design.

 

(Imagine: Access Lavoar din Stonex®, suspendat, cu portprosop integrat)

Accessible bathroom with anti-slip properties

Cădițele de duș și căzile de baie cu proprietăți anti-alunecare (cum sunt cele fabricate de Roca din Stonex® și Surfex®) se remarcă, de asemenea, prin accesibilitate: sunt potrivite pentru copii și vârstnici, grupurile de utilizatori care prezintă cel mai mare risc de accidentare în aceste spații. Bateriile cu termostat pentru duș de la Roca au, de asemenea, un punctaj foarte bun la această secțiune, deoarece pot ajuta la prevenirea arsurilor cu ajutorul limitei de 38° C; temperature poate crește dor dacă modificați această setare.

 

(Imagine: Access scaun rabatabil pentru duș)

Access foldable shower seat and shower Roca for users with limited vision

Toaletele pot fi făcute mai accesibile prin creșterea înălțimii lor pentru a ajuta utilizatorii care pot avea dificultăți în a se așeza și a se ridica. Capacele ușoare, cu închidere lentă sau cele care se deschid și se închid automat, cum ar fi cele incluse ca standard în cazul toaletelor inteligente, le fac și mai ușor de utilizat de către utilizatori.

 

Chiar și culoarea poate juca un rol într-o baie accesibilă. Elementele care contrastează cu mediul înconjurător sunt recomandate, deoarece sunt mai ușor de distins pentru utilizatorii cu deficiențe de vedere. De exemplu, profilul negru al unui paravan de duș poate ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să îl distingă. În mod similar, o clapetă de comandă de culoare albă pentru rezervorul de apă încastrat este ideală pe un perete de culoare închisă sau invers. În ceea ce privește materialele, trebuie acordată o atenție deosebită persoanelor cu hipersensibilitate; porțelanul, oțelul inoxidabil, ABS și materialele inovatoare Stonex® și Surfex® sunt alegeri bune în acest caz.

 

(Imagine: Toaletă suspendată Access Roca Rimless®)

wall-hung WC for accessible bathrooms

Înțelegem accesibilitatea ca fiind sinonimă cu autonomia personală în toate domeniile vieții. Este esențial să ne asigurăm că rutina noastră se poate desfășura în medii incluzive, care oferă un spațiu accesibil pentru toți, atât în sfera publică, cât și în cea privată. Din momentul în care plecăm de acasă și până în momentul în care ne întoarcem, trebuie să ne asigurăm că utilizatorii pot avea acces la un anumit spațiu și că, odată ajunși acolo, pot utiliza pe deplin toate elementele acestuia. Clădirile noastre, străzile și interioarele trebuie să fie concepute sub premisa “Design pentru toți”.

 

Băile și facilitățile sanitare sunt o parte fundamentală a acestei realități, o verigă din lanț, fără de care nu se poate vorbi de accesibilitate universală.

 

Ca societate, mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a ne face mediul înconjurător mai accesibil, dar dacă arhitecții vor ține cont de accesibilitate atunci când proiectează spațiile, iar designerii vor gândi produse accesibile pentru a le umple, vom fi din ce în ce mai aproape de realizarea acestui obiectiv.

Despre PMMT

PMMT Arquitectura specialised in accessibility bathrooms

PMMT Arquitectura, fondat de arhitecții Patricio Martínez și Maximià Torruella, este un studio specializat în arhitectura avansată în domeniul sănătății, cu standarde înalte de eficiență, sănătate și accesibilitate universală.

Activitatea lor a fost recunoscută prin multiple premii și mențiuni naționale și internaționale. Ceea ce diferențiază organizația este angajamentul ferm față de inovare cu o viziune pe termen lung.

Convingerea lor fermă într-un design universal care să includă pe toată lumea a stat la baza creării Clear Code Architecture®, o metodologie parametrică de evaluare a accesibilității universale a oricărui mediu construit.

 

(Imagine: Patricio Martínez și Maximià Torruella, PMMT Forward Thinking Healthcare Architecture)

Clear Code Architecture®

Clear Code Architecture® este prima metodă care garantează în mod obiectiv spații pentru toți. Este rezultatul unei cercetări prin care PMMT Forward Thinking Healthcare Architecture studiază nevoile oricărei limitări în utilizarea spațiului construit.

Pentru a face acest lucru, sunt definite treisprezece grupuri care reunesc toate nevoile pe care orice persoană le poate experimenta în orice spațiu, creând o metodă parametrică ce permite evaluarea obiectivă a nivelului de accesibilitate universală a unui mediu și contribuie la îmbunătățirea acestuia.

 

(Imagine: Procentul Clear Code Architecture® obținut atunci când este aplicat în baie imaginată).

 

Clear Code Architecture®