„Regândirea spațiilor”: strategii de proiectare pentru o lume în schimbare, în dezbatere la Rocagallery.com

Într-un moment de schimbări profunde, cum ne pot ajuta arhitectura și designul să ne regândim orașele, cartierele și casele, deschizând calea către un viitor mai sustenabil? Și în ce fel progresele tehnologice și conceptuale din aceste domenii inspiră moduri de viață mai noi și mai bune? Aceste întrebări stau la baza ultimului subiect al lunii Rocagallery.com: „Regândirea spațiilor”.

Schimbările în societate sunt constante și mereu accelerate datorită avansului rapid al tehnologie. Acest ritm frenetic are un impact puternic asupra activităților de zi cu zi și asupra modului în care oamenii trăiesc și interacționează. În consecință, o privire atentă asupra orașelor, cartierelor și caselor va contribui la dezvoltarea unei noi abordări în proiectarea și construirea spațiilor private și publice. Mai mult, pande-mia, schimbările climatice și consecințele acestora ne-au determinat să regândim diferitele spații în care locuiesc oamenii și modul în care fac acest lucru în întreaga lume.

Aceste transformări necesită o reexaminare a modului în care sunt proiectate și construite spațiile private și publice, începând cu casele, comunitățile și orașele. În „Regândirea spațiilor”, Roca Gallery explorează noi modalități de a avansa această dezbatere critică, prezentând viziunea unui grup multidisciplinar de experți printr-o serie de articole noi care vor fi publicate în fiecare săptămână pe platforma digitală, până la sfârșitul lunii august.

Printre articolele deja disponibile, arhitectul Bryon George explică modul în care revoluția tehnologică afectează spațiile pe care le ocupăm și modul în care acestea sunt proiectate, analizând ideile de design interior care promovează bunăstarea și angajamentul față de mediul actual. Între timp, arhitecții Ramon Bosch și Bet Capdeferro, beneficiarii Premiului EU-Mies van der Rohe susțin o nouă abordare a practicii arhitecturale bazată pe gestionarea inteligentă a resurselor naturale disponibile, revendicându-și rolurile de creatori ai microclimatelor optime pentru viata umana. În același timp, consultanta, curatoarea și scriitoarea Sarah Ichioka oferă o imagine de ansamblu asupra inițiativelor de regândire a locuințelor dezvoltate de guvern și a infrastructurii aferente, prezentând exemplul Singapore.

Pe de altă parte, directorul senior al Healthcare Solutions de la Johnson & Johnson, Somi Kim, propune un nou model de băi școlare care pledează pentru accesibilitate, drepturi civile și design universal. Un principiu împărtășit și de Paul Priestman, designer și președinte al PriestmanGoode, care concepe următoarea generație de băi publice ca spații democratice care răspund nevoilor fiecărui utilizator, indiferent de vârstă, abilități fizice sau condiții socio-economice.

Articole viitoare

În săptămânile următoare, vor fi postate articole noi, precum cel al lui Xavier Torras, Communication and Corporate Brand Director Roca, care scrie despre viitorul locuințelor, cu accent pe tehnologiile care permit conservarea apei, generarea de energie și care pot contribui la sănătatea oamenilor. Angelo Bucci, profesor și fondator al SPBR Arquitetos, explorează designul spațiului privat ca o interfață între natură, casă și mediul urban.

Mai departe, Leilani Farha, fostă Raportoare Specială al ONU pentru Dreptul la Locuință și Global Director al The Shift, o mișcare internațională pentru asigurarea dreptului la locuință, propune o regândire îndrăzneață și incluzivă a societăților noastre cu drepturile omului în centrul său. În mod similar, Rafael de Balanzo Joue, arhitect și fondator al Urban Resilience Thinking Design Studio, discută despre Programul Habitat lansat recent de Architects Without Borders, o inițiativă pe care o coordonează și care își propune să creeze rețele de colaborare pentru comunități.

Completând dezbaterea, designerul și planificatorul urban Dan Hill scrie un articol despre Suedia, pionierul conceptului „oraș de un minut”, care reinventează dezvoltarea urbană prin descentralizarea serviciilor și crearea unor comunități dense, în care locuitorii pot merge și găsi  practic tot ce au nevoie în câteva minute. Hill este director de proiectare strategică la Vinnova, agenția de inovare a guvernului suedez.

„Regândirea spațiilor” este cel mai recent dintr-o serie de subiecte lunare și bilunare care explorează probleme globale presante din punct de vedere al designului, arhitecturii, inovației și sustenabilității. Toate articolele sunt disponibile online atât în engleză, cât și în spaniolă: http://www.rocagallery.com/