Roca lansează a 10-a ediție a concursului internațional de design jumpthegap®

04/04/2021

Participanții trebuie să dezvolte soluții inovatoare pentru spațiul de baie în vederea rezolvării provocărilor incluse pe Agenda 2030 a Dezvoltării Durabile promovată de ONU
Proiectele pot fi depuse online în perioada 3 mai - 6 septembrie.

Urmând celor nouă ediții globale cu peste 26.000 participanți din 150 de țări, jumpthegap® revine și invită tinerele talente din domeniile arhitecturii și design-ului să dezvolte soluții creative pentru camera de baie. Aceasta a zecea ediție marchează o nouă etapă în dezvoltarea concursului internațional de design Roca, ghidată de provocările vitale cu care ne confruntăm în prezent, în mod individual și ca societate.

Începând din 2021 și ulterior, jumpthegap® va provoca arhitecții și designer-ii din întreaga lume să creeze soluții pentru spațiul de baie care rezolvă și promovează obiectivele stipulate în Agenda 2030 a Dezvoltării Durabile alcătuită de Organizația Națiunilor Unite. Este o evoluție față de elementele mai conceptuale și futuriste, care urmează ediției speciale de anul trecut dedicată aspectelor noii realități legată de COVID-19.

“Conceptul de ‘viitor’ s-a schimbat”, a declarat Marc Viardot, Director Corporate Marketing și Design al Roca Group. “Există noi provocări aduse de pandemie, în timp ce altele prezintă o semnificație în curs de dezvoltare, vitală, cum ar fi conservarea planetei, sprijinirea diversității sale sau combaterea inechităților. Competiția jumpthegap® a evoluat pentru a răspunde într-un mod mai direct acestor aspecte, în căutarea ideilor care să fie fezabile, din punct de vedere tehnologic, să asigure valoare adăugată inovării și să demonstreze diversitate, sustenabilitate, caracter mereu modern și adaptabilitate, valori care au făcut întotdeauna parte din fibra Roca”, a adăugat acesta.

Competiția organizată în colaborare cu centrul BcD Barcelona Design este alcătuită din patru categorii noi: Wellness & Health (Stare de bine și Sănătate), proiecte care asigură niveluri noi de confort și liniște pentru utilizatori și clienți, promovând echilibrul și armonia; [Un]neutral design (Design ne(neutru), proiecte care gestionează în mod ingenios și semnificativ diversitatea corporală și gama vastă de capacități ce caracterizează ființele umane, facilitând traiul independent prin caracteristici creative personale noi de ajutorare; Water & Energy (Apă și Energie), proiecte care promovează o utilizare inteligentă și conștientă a resurselor planetei; și Crisis & Emergency (Criză și Situații de urgență), proiecte care gestionează contextul crizei și situațiilor de urgență permanente, cu ajutorul materialelor și tehnologiilor flexibile, fezabile și replicabile.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu alcătuit din profesioniști renumiți, președintele acestuia fiind arhitectul japonez și câștigătorul Premiului Pritzker din 2014, Shigeru Ban. Membrii juriului vor fi Somi Kim, Senior Director, Soluții de Asistență Medicală în cadrul Johnson & Johnson (J&J) Design; Paul Priestman, Designer, Președintele companiei PriestmanGoode; Andrea Trimarchi și Simone Farresin, Fondatorii studioului de proiectare Formafantasma; Deborah Seward, Director al Centrului Regional de Informare al Națiunilor Unite din Belgia; Mariana Amatullo, Președintele Asociației Internaționale Cumulus al Universităților și Colegiilor de Arte, Design și Media; Isabel Roig, Director Executiv al centrului BcD Barcelona Design și Președinte al World Design Weeks; și Marc Viardot, Director Corporate Marketing și Design al Roca Group.

Date principale și distincții

Participanții sunt invitați să-și depună proiectele pe website-ul www.jumpthegap.net, în perioada 3 mai - 6 septembrie, fie individual, fie în perechi. Ulterior unei preselecții efectuată de reprezentanții Roca Design Centre și Roca Global Innovation Hub, juriul va analiza proiectele în două etape, în perioada 20 - 30 septembrie și 1 - 7 octombrie.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 14 octombrie, când vor fi decernate 13 premii: patru premii în valoare de 2.000 de Euro pentru câștigătorii din fiecare categorie, opt premii de 500 de Euro pentru finaliștii clasați pe locul întâi și al doilea în fiecare categorie și un premiu principal, în valoare de € 5.000, pentru proiectul ‘Best of the Best’, care va fi selectat dintre proiectele câștigătorilor celor patru categorii.

Totuși, cea de-a 10-ea ediție a jumpthegap® nu se va încheia cu ceremonia de premiere. Va continua și în anul 2022, cu o serie de discuții tip masă rotundă și dezbateri care vor explora soluțiilor inovatoare pentru un viitor mai sustenabil, ca și în cadrul cărora finaliștii și câștigătorii de anul acesta vor avea posibilitatea de a discuta despre proiectele lor avangardiste.

Mai multe informații la: www.jumpthegap.net