Roca Group pune în funcțiune primul cuptor electric cu tunel din lume, pentru producția de ceramică sanitară

28/11/2023

  • Operațiunea a fost realizată printr-o colaborare revoluționară cu producătorul specializat de cuptoare Keramischer OFENBAU.
  • This Roca Group pune în funcțiune primul cuptor electric cu tunel din lume pentru producția de ceramică sanitară
  • Această inițiativă poziționează Roca Group ca prima companie din lume cu o fabrică de producție de ceramică sanitară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, generând un efect de antrenare semnificativ asupra întregului sector

Roca Group, lider mondial în proiectarea, producția și comercializarea de produse pentru spațiul de baie, investește în primul cuptor electric cu tunel din lume pentru ceramică sanitară. Într-un efort de decarbonizare a producției sale, care necesită un consum ridicat de energie și de carbon, compania a făcut acest pas decisiv în direcția electrificării proceselor sale de producție la fabrica Laufen din Gmunden (Austria), grație tehnologiei de ultimă generație de la Keramischer OFENBAU, lider mondial în domeniul tehnologiei de fabricare a cuptoarelor de ceramică.

 

Producătorul german de cuptoare se concentrează de peste 25 de ani pe inovația durabilă și este lider de piață în domeniul cuptoarelor ceramice eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce îl face partenerul ideal pentru proiectul de decarbonizare al Roca Group. După patru ani de dezvoltare, primul cuptor electric cu tunel pentru ceramică sanitară a început cu succes producția de piese ceramice complexe în Gmunden. Fabrica Laufen, care utilizează deja energie electrică din surse regenerabile, a fost aleasă pentru prima implementare a acestei tehnologii de pionierat, deoarece este deosebit de potrivită pentru producția de produse de ultimă generație și de înaltă calitate. Această inovație a cuptorului electric a fost deja înregistrată de Oficiul European de Brevete.

 

Deoarece cuptorul este extrem de eficient, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și automatizat, acesta oferă o alternativă valoroasă la producția convențională dependentă de combustibilul fosil și reprezintă o etapă cheie pentru a asigura că Gmunden va deveni prima fabrică de producție de obiecte sanitare cu emisii zero din lume până în 2024. Această investiție este, de asemenea, esențială pentru strategia de decarbonizare a Grupului Roca. Grupul a încheiat anul 2022 cu o reducere de 39% a emisiilor directe de CO2 față de 2018, apropiindu-se de obiectivul SBTi de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2045.

Primele rezultate ale noului sistem arată un mare potențial pentru întreaga industrie, deoarece nu doar producția de obiecte sanitare poate beneficia de această nouă tehnologie, ci și alte sectoare ceramice, cum ar fi ceramica structurală și tehnică sau vesela de masă. Acest cuptor dovedește că decarbonizarea producției de ceramică nu este doar posibilă, ci și realistă și fezabilă din punct de vedere economic.

Albert Magrans, CEO al Roca Group, a declarat: "Avem un obiectiv pe termen lung de decarbonizare a operațiunilor noastre. Am lucrat din greu pentru a găsi soluții care să ne ajute să atingem acest obiectiv. Acest nou parteneriat pan-european nu numai că ne ajută pe calea noastră spre reducerea la zero, dar reprezintă, de asemenea, un pas înainte clar pentru întreaga industrie.”

Günter Halex, președintele consiliului consultativ al Keramischer OFENBAU, a adăugat: "Acest cuptor electric dovedește încă o dată că tehnologiile noastre avansate sunt potrivite pentru decarbonizarea chiar și a industriei ceramice cu emisii mari de CO2. Cuptoarele noastre încălzite electric oferă clienților noștri o independență tot mai mare față de piața energetică, permițând o producție sustenabilă și economică astăzi și în deceniile următoare". Acest proiect inovator și de pionierat demonstrează că tehnologia noastră poate menține cea mai înaltă calitate a produselor ceramice, având în același timp o contribuție pozitivă la conservarea planetei noastre".

 

Poveste de succes europeană pentru producția de ceramică decarbonizată

Cu Roca Group, cu sediul central în Spania, fabrica Laufen din Austria și Keramischer OFENBAU din Germania, acest proiect comun este cu adevărat o poveste de succes europeană pentru o producție de viitor în industria sanitară în Europa și în lume. Pentru a impulsiona în continuare decarbonizarea întregii industrii este nevoie de o dezvoltare intensă și de o inovare îndrăzneață. Prin intermediul Roca Group Ventures, Roca a achiziționat o participație majoritară în Keramischer OFENBAU Holding GmbH, care deține Keramischer OFENBAU GmbH, și investește în capacitatea companiei de a inova în beneficiul întregii industrii ceramice. De asemenea, Grupul se angajează să sprijine compania cu fonduri suplimentare pentru a continua să dezvolte, să implementeze și să comercializeze această tehnologie de ultimă oră care va modela viitorul industriei.

În timp ce ambele întreprinderi vor rămâne complet independente, această colaborare pe termen lung va consolida capacitățile de inovare ale ambelor companii în vederea atingerii obiectivelor lor respective de decarbonizare, cu un scop comun: industria ceramicii durabile a viitorului.

Despre Roca Group

Roca Group, cu mărci precum Roca și Laufen, este lider mondial în proiectarea, producția și comercializarea de produse pentru baie pentru arhitectură, construcții și design interior. Fondat în Barcelona în 1917, combină tradiția și cunoștințele cu pasiunea pentru inovație și respectul pentru mediu, cu scopul de a satisface nevoile oamenilor și de a contribui la îmbunătățirea bunăstării societății.

Având principiul sustenabilității în centrul și la baza tuturor activităților sale și cu scopul de a lăsa moștenire o planetă mai bună generațiilor viitoare, Roca Group implementează această cultură în cele 170 de țări în care operează și în cele 79 de fabrici ale sale prin angajamentul zilnic al celor peste 21.000 de angajați.

Grupul, deținut de o familie, este lider de piață în Europa, America Latină și India. De asemenea, are o prezență puternică în Asia, Orientul Mijlociu, Australia și Africa. Prin urmare, este un lider mondial în domeniul său de activitate.

https://rocagroup.com

 

Despre Keramischer OFENBAU

Keramischer OFENBAU este un furnizor global de sisteme de cuptoare și instalații avansate pentru tratamentul termic al unei game largi de produse, de la ceramică tehnică și structurală până la obiecte sanitare și veselă. Cuptoarele sale se găsesc în peste 50 de țări din întreaga lume.

Producătorul german de cuptoare proiectează și construiește cele mai eficiente cuptoare de ultimă generație pentru diverse produse ceramice. De la înființarea sa în 1996, compania combină experiența și competența cu accentul pus pe eficiență și inovație. Echipa Keramischer OFENBAU adaptează cuptoarele la orice cerință, oferind în același timp soluții creative și mai durabile pentru producția de ceramică.

Compania nu numai că construiește cuptoare noi și foarte eficiente cu role, cu tunel și cu navetă, dar echipa s-a specializat și în modernizarea energetică a cuptoarelor existente, realizând în unele cazuri economii de energie de până la 50%.

https://www.keramischerofenbau.de