Roca Group a înregistrat o cifră de afaceri de 1,68 miliarde euro în 2020, într-un an marcat de pandemie

25/06/2021

Vânzările grupului au fost puternic afectate în prima jumătate a anului, o redresare treptată făcându-se simțită în al doilea semestru

Grupul Roca, lider mondial în proiectarea, fabricarea și comercializarea produselor pentru baie, a încheiat anul financiar 2020 cu o cifră de afaceri de 1,68 miliarde de euro, cu 9,5% mai puțin decât în 2019, datorită contextului generat de pandemie și a încetinirii economiei globale. Cu toate acestea, EBITDA a atins valoarea de 306 milioane euro, în creștere cu 21%, în timp ce profitul net consolidat a fost de 60 milioane euro, în scădere cu 12%.

Rezultatul net al Grupului Roca a fost afectat de creșterea bruscă a cheltuielilor activității neoperaționale, din cauza închiderii temporare și a perioadelor de activitate redusă, a unităților de producție ale companiei, în timpul restricțiilor impuse de pandemie

În mai multe țări, și în special în Spania, măsurile restrictive au determinat o încetinire a vânzărilor, întrerupând tendința de creștere susținută, observată din anul 2014. În același timp, trebuie subliniat faptul că, în a doua jumătate a anului, s-a observat o creștere a cererii. În pofida contextului economic general, performanța operațiunilor din China, Germania, Austria, Polonia și Elveția a fost remarcabilă, rezultatele obținute de acestea compensând parțial scăderea vânzărilor din alte țări. Performanța cifrei de afaceri pe piețele BRIC, în ansamblu, a fost de asemenea afectată, în special de deprecierea monedelor locale în Brazilia și Rusia.

De-a lungul exercițiului financiar 2020, Roca Group a realizat investiții de 106 milioane de euro, având ca scop principal extinderea capacității de producție la uzinele de porțelan sanitar din Brazilia, Rusia și China, precum și alte acțiuni, pentru a asigura dezvoltarea centrelor de producție și utilizarea eficientă a resurselor, în cadrul strategiei sale de sustenabilitate și aderarea la obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite.

Albert Magrans, CEO-ul Roca Group, a subliniat „angajamentul, efortul și profesionalismul întregii forțe de muncă, în fața unor circumstanțe excepționale și a unor mari dificultăți”. El a declarat de asemenea, că: „În ciuda acestui mediu complicat, am generat încă o dată resursele necesare pentru a continua să creștem, să optimizăm rentabilitatea investițiilor noastre, să promovăm tehnologia, inovația și digitalizarea și să avansăm în strategia noastră de dezvoltare sustenabilă, pentru a deveni un reper mondial în acest domeniu".

Operațiunile strategice cheie pentru planul de creștere al Grupului au fost concepute în 2020 și s-au concretizat anul acesta. Astfel, compania a achiziționat 75% din grupul Royo, devenind unul dintre liderii mondiali în domeniul mobilierului de baie, și o fabrică de obiecte sanitare din nord-estul Braziliei, care va permite grupului să satisfacă cerere în creștere în această regiune și să-și consolideze poziția în America Centrală și de Nord. De asemenea, Roca a achiziționat recent compania germană Sanit, unul dintre principalii producători europeni de sisteme de instalare și alte produse pentru baie, tranzacție care așteaptă aprobarea autorităților din domeniul concurenței.

Printre alte rezoluții aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor Grupului Roca a fost și numirea lui Guayente Sanmartín Gabas în funcția de General Manager și Global Manager pentru imprimarea 3D MultiJet Fusion HP.